Δημοσθένης Παύλου

Ο Δημοσθένης (Δήμος) Παύλου, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος είναι ιδρυτής και διευθυνων σύμβουλος της εταιρίας ScienTra (www.scientra.gr). Την ίδια στιγμή είναι Ερευνητικός Συνεργάτης στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ερευνητικός Συνεργάτης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκων στη Σχολή Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ (2008), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης – MSc από το ΕΜΠ (2010) και τον Σεπτέμβριο του 2016, υπερασπίστηκε με επιτυχία στο ΕΜΠ τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Συμπεριφορά κυκλοφορίας και ασφάλειας των οδηγών με νευρολογικές ασθένειες που επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες». Έχει επίσης εκπονήσει επιτυχώς δύο (2) μεταδιδακτορικές διατριβές (2018 και 2022). Διαθέτει πολυετή ακαδημαϊκή και μελετητική εμπειρία καλύπτοντας πολλές πτυχές της επιστήμης του συγκοινωνιολόγου μηχανικού.
Ως ερευνητής έχει 12 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στον τομέα της συγκοινωνιακής τεχνικής και της οδικής ασφάλειας με έμφαση στη συμπεριφορά του οδηγού και στους ανθρώπινους παράγοντες που επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά. Έχει συμμετάσχει, με βασικό ρόλο, σε 16 συγκοινωνιακά ερευνητικά έργα  τα οποία ανατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (12), από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (1) και από Ελληνικούς φορείς (3) και έχει δημοσιεύσει 81 επιστημονικές εργασίες (23 σε επιστημονικά περιοδικά και 58 σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων μετά από κρίση). Τον τελευταίο χρόνο (2022) είχε 70 παραθέσεις (citations) εργασιών του σύμφωνα με το Google Scholar (290 συνολικά) και 30 στο Scopus (112 συνολικά). Είναι μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων (7), μέλος επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων (5) και  κριτής άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια (20). Έχει βραβευτεί συνολικά 9 φορές έως σήμερα για το ερευνητικό του έργο.
Ως ακαδημαϊκός έχει αναλάβει την αυτόνομη διδασκαλία των μαθημάτων “Κυκλοφοριακή ροή και διαχείριση κυκλοφορίας”, 9ου Εξαμήνου, “Κατασκευαστικά Στοιχεία Συγκοινωνιακών Έργων”, 7ου Εξαμήνου  και “Ανάλυση και σχεδιασμός μεταφορών”, 8ου Εξαμήνου στη Σχολή Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022 και 2022-2023 (στα πλαίσια της Πράξης «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής»). Παράλληλα από το 2013 έχει επιβλέψει περισσότερες από 13 Διπλωματικές Εργασίες και έχει επιστημονική υποστήριξη και ερευνητική εμπλοκή σε 4 Διδακτορικές Διατριβές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ως μελετητής συγκοινωνιολόγος έχει απασχοληθεί σε πολλές συγκοινωνιακές μελέτες σε όλο τον κόσμο. Έχει επταετή εμπειρία στην εκπόνηση μελετών κυκλοφορίας, οδικής ασφάλειας, στάθμευσης, και σήμανσης για λογαριασμό κυρίως ιδιωτικών φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια είναι εκπαιδευτής οδικής ασφάλειας, διδάσκων και σύμβουλος μηχανικός στο Ριάντ, στο νεοιδρυθέν Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας στη Σαουδική Αραβία και στο  Addis Ababa Transport Management Authority (Αιθιοπία). Ενδεικτικός κατάλογος μελετών που συμμετείχε: στρατηγική διαχείριση χώρων στάθμευσης στη Σαουδική Αραβία, διαχείριση οδικής ασφάλειας στην Αντίς Αμπέμπα/Αιθιοπία, μελέτη σκοπιμότητας επέκτασης των σιδηροδρόμων της Ουγκάντα ​​στην Καμπάλα/Ουγκάντα, διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων οδικής ασφάλειας στη Σαουδική Αραβία, μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων κυκλοφορίας στο Κατάρ, διαχείριση της κυκλοφορίας και επιχειρησιακό σχέδιο για μεγάλες εκδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία, σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, μελέτες στάθμευσης, μελέτες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, μελέτες κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στην Ελλάδα, κ.α.
Τομείς Εξειδίκευσης
– Οδική Ασφάλεια
– Αξιολόγηση ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς
– Ανάπτυξη και ανάλυση ερωτηματολογίων μέσω έξυπνων συστημάτων
– Ανθρωποκεντρική προσέγγιση οδικής ασφάλειας
– Ευφυή Συστήματα Μεταφορών
– Ανάλυση Ατυχημάτων
– Ανάλυση δεδομένων μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)
– Μετρήσεις και ανάλυση δεδομένων στάθμευσης
– Κυκλοφοριακή Ροή και Διαχείριση Κυκλοφορίας
– Συστήματα Μεταφορών
– Οδηγική επίδοση ηλικιωμένων οδηγών
– Ανάπτυξη στατιστικών μοντέλων αναλύσεων
– Επιθεωρήσεις και έλεγχοι οδικής ασφάλειας
– Οδηγία ΕΕ για Διπλώματα Οδήγησης (2006/126/EC)